Top 9 cele mai accesate articole despre educație sexuală în 2022

De când am început campania Planifică Neprevăzutul, ne-am axat pe educarea tinerilor (și numai) despre educație sexuală, metode de contracepție și sănătate sexuală.

În 2022, site-ul www.planificaneprevazutul.ro a avut peste 300.000 de accesări. În continuare, îți arătăm care sunt curiozitățile persoanelor care ajung pe acest site, precum și cele mai accesate 9 articole.

1.    Care sunt semnele unor modificări neobișnuite ale secrețiilor vaginale

Pentru organismul femeiesc, secrețiile vaginale reprezintă o funcție normală a aparatului reproducător, prin care acesta se „curăță” în mod natural. Uneori, acestea se modifică și sunt însoțite cu simptome supărătoare care anunță prezența unor boli genitale, pentru care este necesar consultul de specialitate și tratamentul medicamentos. Citește întregul articol și vezi care sunt semnele care ar trebui să te trimită la medicul ginecolog.

2.   Totul despre pastila de urgență

Una dintre discuțiile importante de avut înainte de a face sex este despre cum să evitați apariția unei sarcini nedorite sau cum să vă feriți de riscul unei boli cu transmitere sexuală. Astfel, informarea despre metodele contraceptive este absolut necesară pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii.

Dacă totuși momentul intens v-a prins nepregătiți sau metoda contraceptivă a fost folosită greșit și a eșuat (prezervativul a alunecat sau s-a rupt, nu ai respectat programul de administrare a pilulelor anticoncepționale), puteți totuși să opriți apariția unei sarcini dacă apelați rapid la o soluție de urgență. Află toate informațiile despre pastila de a doua zi, eficiența ei și cum se administrează corect

3.   A face sau a nu face dragoste pe perioada menstruației?

Ești la menstruație și poftele sexuală sunt la cote de vârf în această perioadă? Cum miturile circulă fără încetare și mai toate spun că nu este sănătos să faci sex pe perioada menstruației, te regăsești într-o adevărată dilemă – cui să dai curs: precauției sau dorinței arzătoare? Descoperă răspunsul în acest articol.

4.    Cum să faci să nu rămâi însărcinată

Nu e niciun secret că România se află printre primele locuri când vine vorba de țările din Uniunea Europeană care au mame minore. Tocmai din acest motiv, te invităm să descoperi în detaliu când există posibilitatea ca o sarcină să apară și când nu, dar și de ce informarea despre metodele contraceptive este o cale de prevenție a posibilelor riscuri.

5.    Ce ar trebui să știi despre spermă

Lichid preejaculator, spermă, risc de sarcină… care este legătura dintre ele? Mulți dintre noi am auzit tot felul de lucruri în privința acelui lichid pe care băiatul îl elimină prin ejaculare, respectiv sperma. Dar… care e adevărul? Ce ar trebui să știi despre asta, mai ales dacă vrei să eviți o sarcină? Fix pentru acest subiect ne-am consultat cu specialiștii și am aflat o serie de noutăți pe care le-am împărtășit cu tine aici.

6.   Dezvirginarea la băieți

Un început al vieții sexuale cu un posibil disconfort poate da o însemnătate aparte momentului, motiv pentru care femeile îi acordă o mai mare importanță. Dar asta nu înseamnă că băieții nu se simt tensionați când se apropie momentul primei seri cu o fată sau că nu se întreabă cum va fi prima experiență. Vezi ce înseamnă pierderea virginității la băieți și care sunt schimbările fizice care pot să apară odată cu acest moment.

7.     Ce modificări apar în corp după dezvirginare

Poți considera că viața ta se împarte în 2 părți: cea de dinaintea primului contact sexual și cea de după. Indiferent dacă ești băiat sau fată, dacă intenționezi să faci acest pas sau ți-ai pierdut virginitatea de curând, descoperă care sunt modificările corpului care pot apărea atât la fete, cât și la băieți după acest moment.

8.    Care este legătura dintre lichidul preejaculator și sarcină?

Lichidul preejaculator este eliberat de bărbat atunci când este excitat sexual (în timpul preludiului, în timpul actului sexual sau în timpul masturbării), dar înainte de ejaculare, după cum îi zice și numele – PREEJACULATOR. Descoperă care sunt situațiile în care lichidul preejaculator poate duce la instalarea unei sarcini.

9.   De ce este recomandată începerea administrării anticoncepționalelor în prima zi de menstruație?

Este important de reținut o regulă de bază: numai PRIMA folie de pilule se începe în prima zi de menstruație. Se administrează apoi pilulele in fiecare zi, timp 21 de zile, la aceeași oră, până la terminarea foliei, după care urmează o pauză de 7 zile în care apare menstruația. Următoarea folie se începe în a 8-a zi, chiar dacă menstruația poate că încă nu s-a oprit.

După cum spuneam și la început, acestea sunt cele mai citite articole de educație sexuală de pe platforma www.planificaneprevazutul.ro în 2022. Suntem curioși, ție care articol de educație sexuală ți se pare cel mai util?

_____
Sursă poză de copertă: Racool_studio, Freepik

 

 

Dacă ai vreo nelămurire, adresează-te medicului ginecolog Elena Ucenic. În cel mai scurt timp îți va răspunde.