Ce e virginitatea? Pentru majoritatea, virginul/a este persoana care nu a făcut niciodată sex, dar definiția aceasta nu este atât de simplă precum pare, iar asta se datorează faptului că sexul poate să însemne ceva pentru anumiți oameni și cu totul altceva pentru alții.
Definiția clasică spune că pierderea virginității are loc atunci când penisul intră în vagin, adică sex cu penetrare, dar aceasta limitează celelalte tipuri de sex. Unii oameni nu practică sexul vaginal, preferând în schimb sexul oral sau sexul anal – considerându-se virgini în continuare. Pentru alții, conceptul de virginitate are mai degrabă conotații emoționale, fiind mai mult decât ruperea imenului himenal, care se întâmplă la fete doar în cazul sexului vaginal.
Cum spuneam, nu există o definiție clară a virginității, fiecare persoană este liberă să decidă ce înțelege prin aceasta. Până la urmă, nu este atât de importantă delimitarea virginității (și a momentului definitoriu pentru pierderea ei), cât mai degrabă felul în care ne formează experiențele noastre sexuale și felul în care ne simțim când facem sex.
Cum prima dată este o experiență unică, care vine la pachet cu multă tensiune și nesiguranță, este important să discutăm despre ce se întâmplă prima dată când are loc un contact sexual.
Să începem cu începutul: ce înseamnă dezvirginarea pentru fete?
De cele mai multe ori, în cazul primului contact sexual cu penetrare, fetele pot simți o durere de o intensitate mai mică sau mai mare, însoțită probabil de o mică sângerare. Acestea se datorează ruperii himenului.
Dar ce este himenul? Există numeroase confuzii cu privire la zona de intrare in vagin, mulți crezând că himenul acoperă în totalitatea deschiderea cavității vaginale. În fapt, himenul nu acoperă întreg vaginul, fiind în fapt o membrană fină și transparentă care separă cavitatea vaginală de zona labiilor, având mici deschizături care permite menstruației să treacă. Important de menționat este faptul că nu toate femeile au același tip de himen, existând și cazuri în care unele dintre acestea se pot naște fără himen.
Printre diferitele tipuri de himen, cele mai comune sunt:
– himenul inelar, fiind și cel mai frecvent, acesta are o deschizătură în centru;
– himenul semilună este situat fie în partea superioară a orificiului vaginal, fie în cea inferioară;
– himenul labial are o crăpătură fie verticală, fie orizontală și are forma unui al treilea rând de labii;
– himenul cibriform este o membrară perforată în mai multe locuri.
Himenul este un indicator al virginității?
Din moment ce himenele sunt atât de diferite ca formă și diferă de la persoană la persoană, e important de reținut că existența himenului nu este un indicator care arată dacă o persoană este sau nu activă din punct de vedere sexual, mai ales că pot exista situații în care anumite persoane se pot naște fără himen sau îl pot rupe de-a lungul vieții, nu neapărat în timpul unui contact sexual: prin utilizarea tampoanelor, a jucăriilor sexuale sau prin masturbare.
Cât de tare doare când îți pierzi virginitatea?
Primul contact vaginal poate să doară, însă intensitatea durerii diferă de la persoană la persoană. Durerea poate să fie însoțită de o mică sângerare, dar acest lucru nu este valabil pentru toate fetele. În cazul unora, himenul este mai elastic și nu se rupe, de aici și lipsa sângerării.
Iritațiile sau durerile din timpul sexului vaginal pot fi datorate și lubrifierii insuficiente a vaginului. Dacă vaginul nu este îndeajuns de bine lubrifiat natural (lucru care se poate obține deseori printr-un preludiu mai lung) se recomandă folosirea unui lubrifiant sexual, care face sexul cu mult mai confortabil.
Pot să rămân însărcinată de la primul contact sexual?
DA! Ori de câte ori sperma sau lichidul preejaculator ajunge în vagin, chiar și dacă e cazul unei penetrări de doar câteva secunde, condiția pentru instalarea unei sarcini este îndeplinită – indiferent că vorbim de primul contact sexual sau de al o sutelea. Sarcina poate fi de asemenea posibilă în situația în care sperma ajunge în apropiere de vulvă (partea externă a organelor genitale) sau degetele umede ating vulva sau vaginul.
De aceea protecția ar trebui să fie un subiect important de luat în seamă înainte de a începe viața sexuală. Ideal e sa știi despre toate metodele contraceptive existente, beneficiile și riscurile fiecăreia, în așa fel încât să o poți alege pe cea potrivită pentru tine. Iar cu informații complete despre contracepție te așteptăm aici: https://www.planificaneprevazutul.ro/metoda-ta-contraceptiva/.