În timp ce dieta completă și echilibrată este cel mai important factor pentru o sarcină sănătoasă, unele femei se pot confrunta cu dezechilibre la nivelul asigurării nutrienților necesari.
Așadar, în cazul în care ești însărcinată sau te pregătești să planifici neprevăzutul, unele vitamine prenatale vin în sprijinul tău și acoperă aceste carențe, astfel ca tu să te bucuri de bunul mers al sarcinii, iar cel mic să aibă o stare de sănătate optimă.
În rândurile următoare, vei descoperi care sunt nutrienții necesari în perioada sarcinii. Ca de obicei, specialistul platformei Planifică Neprevăzutul se asigură că toate informațiile din acest articol sunt corecte.
1. Acidul folic
Dacă ar fi să facem un top al suplimentelor, acidul folic ar ocupa cu mândrie locul întâi. Și asta pe bună dreptate pentru că este cel mai important nutrient în sarcină. Este o vitamină care ajută la prevenirea malformațiilor congenitale ale creierului și coloanei vertebrale, a unor malformații cardiace sau ale membrelor precum și a unor tumori cerebrale în copilărie.
Din acest motiv, medicul poate recomanda administrarea acidului folic pentru orice femeie fertilă care poate concepe un copil, mai ales dacă avem în vedere că aproape jumătate din sarcinile apărute sunt neprevăzute.
Este ideală administrarea unui supliment de acid folic, 400 micrograme zilnic, cu 3 luni înainte de concepție.
2. Fierul
Unul din suplimentele alimentare valoroase ce aduce numeroase beneficii sarcinii este fierul. Administrarea lui este importantă pentru producerea de hemoglobină care facilitează transportul oxigenului către fătul în curs de dezvoltare.
De asemenea, fierul previne anemia, o patologie în care globulele roșii nu se dezvoltă adecvat sau nu sunt suficiente la număr.
3. Calciu
Calciul este de nelipsit din orice marcă de vitamine prenatale. Importanța includerii calculului în alimentație poate fi analizată din două unghiuri: în primul rând, ajută la menținerea densității osoase a mamei. Iar pentru fătul în creștere, este important pentru construirea de oase și dinți puternici.
4. Vitamina D
Vitamina D este importantă pentru absorbția calciului și ajută la susținerea creșterii și dezvoltării oaselor la fătul în creștere, în timp ce previne rahitismul în copilărie.
5. Vitamina C
Vitamina C este nutrientul esențial pentru menținerea sănătății celulare, facilitarea absorbției fierului, îmbunătățirea sistemului imun a copilului, precum și stimularea sintezei colagenului.
6. Acizi grași Omega-3
Acizii grași Omega-3, cum ar fi DHA, pot ajuta la susținerea dezvoltării creierului și ochilor la făt.
Când începe și cât durează administrarea de vitamine prenatale
În mod ideal, specialistul Planifică Neprevăzutul recomandă administrarea vitaminelor de la preconcepție, în momentul în care începi să planifici neprevăzutul în viitorul apropiat.
Defectele de tub neural sunt printre cele mai importante patologii intrauterine ce pot apărea dacă necesarul de nutrienți nu este asigurat. Astfel, cu cât începi administrarea vitaminelor mai devreme, cu atât riscul dezvoltării acestor afecțiuni scade considerabil.
În funcție de recomandările specifice ale medicului tău ginecologic, vei afla și care este perioada pentru care se recomandă să le iei. Indicat este să le administrezi pe toată perioada sarcinii, sau chiar și pe perioada alăptării.
Te gândești că noptiera ta va fi plină cu blistere? Nici vorbă. Există pe piață vitamine prenatale care conțin toți nutrienții de mai sus într-o singură pastilă. Mai mult decât atât, poți administra același produs în toate cele trei faze: preconcepție, concepție și alăptare.
Concluzii
În concluzie, îți reamintim că aceste suplimente alimentare în sarcină nu sunt un substitut pentru o dietă sănătoasă. Ele trebuie administrare după un consult cu medicul ginecolog pentru a afla care sunt cele mai potrivite pentru tine raportat la nevoile tale particulare. Apropo, citește care sunt cele mai frecvente întrebări ale femeilor însărcinate.
De asemenea, ar trebui să te axezi și pe menținerea unei diete nutritive care să includă varietate de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, grăsimi sănătoase și mișcare în fiecare zi.
_____
Sursă poză de copertă: Gpointstudio, Freepik